Данъчните субсидии – подкупване на данъкоплатците

Каквато и да е дискусия за реформа в данъчното дело в Америка бързо преминава в „разходи за данъци”, имайки предвид хилядите изключения в закона, възстановявания и кредити. Към днешна дата това коства на БВП 7%. 

Икономистите определят повечето от изключенията като безвъзмездни подаръци към влиятелните корпорации и избирателите от средната класа. Именно обаче по тази причина политиците не изпитват желание да ограничат поощренията. Нов доклад на МВФ обаче показва, че другите държави имат съвсем същия проблем.

Оказва се, че не Америка е най-големият дарител на данъчни облекчения. Австралия и Италия изразходват повече ако се измери пропорционално спрямо БВП. Великобритания и Испания са почти на същото ниво по „данъчни улеснения” като САЩ. Голяма част от разходите отиват за облекчения на доходите на индивидуалните лица за неща като спестявания за пенсия или лихвени плащания върху ипотеките. 

Стряскащо е, че дори Европа все още харчи щедро за намаления на данъци въпреки фискалните си проблеми. Италия се разделя доброволно с 1.8 милиарда евро всяка година за данъчни облекчения само за фермерите. Германия харчи над 2 милиарда евро на година за субсидиращи бонус плащания за нощен труд или за работа през уикенда. Тези поощрения за първи път бяха въведени от нацистите, за да се увеличи производството на муниции по време на Втората световна война.

Финансовата криза се оказа пропусната възможност да се спре с този вид остарели подаръци. Някои наистина ги намалиха, за да редуцират дефицитите си, но други като Великобритания и Франция въведоха нови, за да окуражат инвестициите. По този начин поощренията при тях останаха на същите нива каквито бяха и преди финансовата криза.

МВФ е на мнение, че сега е времето да се спрат данъчните облекчения, за да се намалят бюджетните дефицити. Повечето могат да бъдат заменени с по-конкретни мерки, тъй като сега повечето от поощренията отиват по-скоро при богатите отколкото при тези изпитващи нужда от помощ. Например над половината от поощренията върху доходите в Америка отиват при най-богатите 20% от домакинствата. В същото време най-бедните 20% от домакинствата се радват на една 8% от тези поощрения.

Испания преразглежда разходите си при данъците като част от предприетите сурови оздравителни мерки. Италия обаче е друга история. МВФ вижда потенциал за спестяване на 61 милиарда евро в тази държава. Въпреки това последния бюджет приет миналия месец налага бюджетните поощрения да бъдат намалени с едва 10 милиарда евро и то до 2017 година. Дори и това обаче се оказа политически непостижимо. На 21 януари правителството обяви, че най-вероятно ще се откаже от съкращение на тези поощрения. Изглежда по-високите данъци не са популярни във всички точки на света.